Senioren


  1. Reis door de seizoenen
  2. De Buurvrouw
  3. Kids en Respect

Achtergrondinformatie

Vooronderzoek in Smeetsland
Ingeborgpop werd in mei 2005 door "Kunst + Co" benaderd om een programma aanbod te maken voor ouderen. Gezien haar ervaring met snoezelprojecten was het een logische stap om speciaal voor mensen met een dementieproblematiek een zintuigprikkelende voorstelling te maken.
Ingeborgpop maakte een vast format, waarbinnen ze voor en achter een doek speelt. Ze wisselt projectiespel af met dia's uit de omgeving, natuurprojecties en handpoppenspel .
Interactie met de mensen speelt een belangrijke rol.
Daarom wordt er met kleine groepen gewerkt en wordt een gezellige, intieme en veilige huiskamersfeer gegarandeerd.
Het concept van de belevingsvoorstelling 'met de seizoenen mee' deze voorstelling is gemaakt in opdracht van zorgcentrum 'Vijf Havens' te Rotterdam en werd mede mogelijk gemaakt door Kunst + Co.

Detectiveteam
Ingeborgpop werd samen met zes kunstenaars uitgenodigd om deel te nemen aan een "detectiveteam". Gedurende 9 woensdagen werd onderzoek gedaan naar welke mogelijkheden we kunnen aanbieden om, vanuit diverse disciplines, contact te maken met de bewoners.
We werkten in 'Smeetsland' in Rotterdam; een huis speciaal voor mensen met een dementieproblematiek.
Ingeborgpop onderzocht naar wat mensen, binnen haar voorstelling, uitnodigt tot interactie. Bekeken werd welke materialen welke ervaringsbeleving gaven en iets toevoegden aan de (be-)leving. De ervaringen die deze weken werden opgedaan werden verwerkt in een pilot voor de belevingsvoorstelling.

Voorstellingen voor senioren

Reis door de seizoenen

belevingsvoorstellingen voor dementerende ouderen

Ingeborg verwelkomt de deelnemers in haar knusse huiskamer. Eenieder neemt in een halve cirkel plaats rondom een venster. (dit is een projectiescherm)
De mensen worden betrokken in de huiselijke wereld van Beppie Ze vertelt over haar activiteiten binnenshuis en het plezier dat ze beleeft aan de natuur, haar moestuin en de contacten met de vogels buiten. Natuurprojecties, dia's van de stad en omgeving, worden afgewisseld met acteren en handpoppenspel. Een aanleiding van buitenaf zorgt er steeds voor dat we de neus buiten de deur steken en op pad gaan.
In de voorjaarsvoorstelling winnen we een prijs en stappen we in de bus voor een uitstapje naar de bollen. We reizen door dia's met bomen vol bloesems, voorbij de molens, de bollenvelden en drinken een glaasje op het terras van de 'Keukenhof.'
In de zomervoorstelling nodigt oom Henk ons uit om een harinkje te komen eten op Ameland. We fietsen voorbij de hooibalen, naar het strand en stappen op de boot.
In de herfst zijn we dichterbij huis en zoeken de weggelopen logeerkat, we zien dia's van de (vroegere) omgeving van de bewoners en komen in slecht weer terecht.
In de wintervoorstelling gaan we naar Amsterdam. We komen terecht in het Rijksmuseum, krijgen te maken met een vervelende suppoost. We bedenken nieuwjaarswensen. Maar wie peuzelt onze wafels op?

Met zintuigprikkelende spel elementen en een eenvoudig, interactief verhaal worden de mensen uitgenodigd deel te nemen aan het gebeuren en op verhaal te komen. We nuttigen altijd wat lekkers, hebben zelfgemaakte appeltaart, we maken bosjes met kruiden, bloemen, afhankelijk van het seizoen zijn er wafeltjes of snert. Er is voldoende gelegenheid om in de intieme sfeer na te praten over het gebeuren, nog een keer dia's te bekijken of een muziekje op te beluisteren.

Nachtegaal Spel, poppen en rekwisieten: Ingeborg Willems.
Decor: Wouter Bijlsma.
Muzikale begeleiding: Remko Edelaar.
Met dank aan: Leta Spooren en Bert Veerkamp.

Binnen dit format worden andere thema's worden uitgewerkt. Te denken valt aan nieuwjaarsdag, koningsdag, sinterklaas, kerst, bloemencorso, carnaval, een bezoekje aan het concertgebouw of een uitstapje naar Parijs...
Op uw verzoek wordt er binnen een thema een belevingsvoorstelling uitgewerkt.

Terug naar boven    Terug naar startpagina


De Buurvrouw

Mevrouw de Wit is een dame op stand en leeft in haar eigen wereld. Ze zoekt contact met de buitenwereld door het schrijven van kaarten naar bekenden van vroeger.
De Buurvrouw
Ze kijkt neer op haar onderbuurvrouw, Beppie. "Dat slordige mens komt er bij haar niet in."
Beppie is een eenvoudige vrouw. Zij heeft veel contacten in de buurt en leeft dicht bij de kleine wereld om zich heen. Ze is dol op dieren, heeft een poes, zorgt voor de hond van de buurman en de vogels in het park..
Op een dag gaat Mevrouw de Wit naar het postkantoor en laat de deur van haar kamer open.
De poes ziet haar kans schoon, vist de goudvis uit de kom en verorbert die.
De Goudvis
Dit tot verdriet van Mevrouw de Wit, die de vis in het park begraaft. Daar wordt zij onwel.
Beppie vindt haar daar op een bankje en zorgt voor hulp.
Wanneer Mevrouw de Wit in het ziekenhuis verblijft mag zij voor de post zorgen.
De Buurvrouw
Toneelbeeld
Op het voortoneel zien we de woonkamer van Mevrouw de Wit.
Het raam is een projectiedoek, waarop dia's van de stad worden geprojecteerd in combinatie met natuurprojecties en schimmenspel.

Thematiek

De eigenaardigheden van mensen. Het omgaan met verschillen, misverstanden en irritaties en er samen iets van maken.

Deze voorstelling is speciaal voor ouderen. Kijk voor speciale programma's voor ouderen met een dementieproblematiek bij Belevingstheater.

Spel, poppen en rekwisieten: Ingeborg Willems.
Decor: Wouter Bijlsma.
Regie: Leta Spooren
Muzikale begeleiding: Remko Edelaar
Met dank aan Bert Veerkamp.
Deze voorstelling is gemaakt voor ouderen in opdracht van Osira groep en mede mogelijk gemaakt door Kunst en CO.

Terug naar boven    Terug naar startpagina


Kids en Respect

Stichting Kinderuitjes organiseert iedere maand een professionele theatervoorstelling (van poppentheater tot toneel) ten behoeve van de bewoners van een seniorenhuis en de kinderen uit de omgeving in Noord en Zuid Holland.
Klik voor meer informatie over Stichting Kinderuitjes Ingeborgpop is mede uitgenodigd deze voorstellingen te verzorgen.

Doel van dit bijzondere project is dat het contact tussen senioren en hun woonomgeving gestimuleerd worden en anderzijds wordt het makkelijker voor ouders om samen met hun (jonge) kinderen regelmatig, dichtbij huis, een gezellig uitstapje te maken. Op deze wijze zijn inmiddels al hele spontane contacten tussen kinderen en senioren ontstaan!


Terug naar boven    Terug naar startpagina