Voor mensen met een verstandelijke beperking is het vaak moeilijk hun emoties te uiten. Daarom ontwikkelde Ingeborg een 'emotiepop'. Het basisgezicht van deze pop is blanco, hierop kunnen andere gezichten met uitdrukkingen worden bevestigd. Momenteel zijn de vier basisemoties gemaakt: blij, verdriet, boos en angst.
Uitvoering
Het formaat van de pop is 65 cm.
De basiskop bestaat uit witte flanellen stof. De vier gezichtsuitdrukkingen zijn op verwisselbare koppen geverfd en worden middels klittenband op de basiskop bevestigd.
Het haar van de pop bestaat uit een wollen bol. Het lijfje bestaat uit stof, de pop draagt gymschoenen en de handen worden bespeeld door de duim door een ring te steken.
De pop is makkelijk hanteerbaar.
Men bespeelt met een hand de kop, met de andere hand de hand van de pop. Afhankelijk van de situatie wordt gekozen voor een emotie. Volgens nieuwe Europese richtlijnen mag de pop niet door kinderen onder de 3 jaar zelf bespeeld worden.
Expressie
Emotiepop Angst Deze pop is bijzonder expressief omdat je met je hand de gezichtsuitdrukkingen goed kan ondersteunen. Daarnaast kan men met de speelhand ook de gebaren van Totale Communicatie gebruiken om de emotie te verduidelijken en te versterken.
Klik voor een film van Bolletje
Klik op de foto om een filmpje te downloaden (7MB)
De pop wordt opgeruimd in een dekentje voorzien van kussen en een rand laken. Onder het laken worden de losse koppen opgeborgen. Het geheel kan in de was en is voorzien van wasetiketten.
Emotiepop Boos De pop is breed inzetbaar, voor school en KDC.
Ze is speciaal ontworpen voor mensen met een verstandelijke beperking, echter ook bruikbaar als klassepop voor groep 1 en 2 van de reguliere basisschool.
Denk aan:
Ondersteuning van de les.
Ter introductie, afsluiting, ondersteuning en extra spelelement van de lessen.
De kring:
De pop rouleert over de groepen en iedere groep krijgt een week lang de speciale zorg over deze pop. Afhankelijk van de invulling van het weekprogramma draait de pop actief mee in de thema's die op dat moment spelen of loopt de pop mee met de dagelijkse activiteiten.
Themadagen/festiviteiten
De pop is inzetbaar om speciale activiteiten te ondersteunen in de voorbereiding en uitvoering. Te denken valt aan een piratenfeest, circus, kasteelfeest, Sinterklaas en kerst.
Therapeutische toepassing
De pop wordt ingezet ter ondersteuning van de therapieën in het kader van sociaal/emotionele ontwikkeling.
Denk aan: logopedie, ergotherapie, speltherapie, psychomotorische ondersteuning en sociale vaardigheidstrainingen.
Bestellen
De pop kan besteld worden bij IngeborgPop@hotmail.com
© 2007 WILLEMS, alle rechten voorbehouden.
Het concept van deze pop is auteursrechtelijk beschermd en gedeponeerd bij IdeeSafe onder nr. A070508001-01. Geheel of gedeeltelijk misbruik zal strafrechtelijk worden vervolgd.
Ingeborgpop heeft Textiel-weefatelier 'De Draad' bereid gevonden om een deel van de productie van poppen uit te voeren.
'De Draad' is een kleinschalig project van de Stichting AGO/Cordaan, waar mensen met een verstandelijke handicap vijf dagen in de week producten maken en vrij bewerken. Er worden stoffen bedrukt, beschilderd of met de naald versierd. Met verschillende materialen wordt er geweven. Van de verkregen stoffen vervaardigen ze tassen, (zit)kussens, kaarten, huishoudtextiel etc.
Bezoek adres 'De Draad':
Gedempt Hamerkanaal 27 1021 KL Amsterdam telefoon: 020-4942142 Open ma t/m vrij van 10:00-16:00 uur