Muziekprojecten i.s.m. het Nederlands Philharmonisch orkest en het concertgebouw en Cordaan

Een bijzonder muziekproject

Cordaan is een instelling voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. Zij organiseert muzikale projecten samen met het Concertgebouw en het NedPho; Het Nederlands Philharmonisch Orkest. In opdracht van het NedPho schreef in 2007 Jacco Minaard een lesprogramma en een introductieliedje om de kinderen 'veilig' door de muzieklessen heen te leiden. Eveline Torres maakte een choregrafie voor de Bolero. Ton van der Minnen, Eveline Torres en Ingeborg speelden met de pop "Bolletje" een paar liedjes die met de choreografie werden opgenomen op DVD.

Klik voor een film van Bolletje Klik op de foto om het filmpje te downloaden (7MB) Het eerste liedje is te downloaden van deze site; klik op de foto aan de rechterkant. Het liedje is geschreven door Jacco Minaard en wordt uitgevoerd door Ton van der Minnen, Eveline Torres en Ingeborg.

Alle groepen op de KDC's kregen een DVD, en eenieder ging aan de slag om zich voor te bereiden op het concert. Cordaan stelde aan Ton van der Minnen, muziektherapeut, en Ingeborg begeleidster muziek, beiden werkzaam voor Cordaan, de vraag om samen op de verschillende KDC's dit programma aan te sturen ter voorbereiding van het concert in het concertgebouw. Ingeborg maakte een toegankelijke en herkenbare pop "Bolletje", naar de Bolero van Ravel. Bolletje werd gedurende het project enthousiast ontvangen. Voor de voorstelling in het concertgebouw is de pop uitvergroot.

Optreden in Concertgebouw Nieuwsbrief Zorgcentrum Cordaan juli 2007: Corso, Clientenblad Cordaan juni 2007: Muziekale BRUGGENbouwers

Ingeborg Willems begeleidt muziekactiviteiten op KDC de Schuit en heeft ook een eigen poppentheater. Ton van der Minnen begeleidt muziekactiviteiten op KDC de Boei en bij een aantal collega instellingen. Samen met een muziektherapeut van het Nederlandse Philharmonisch Orkest en een choreografe van het Concertgebouw vormden zij een werkgroep om het muziekproject 2007 van Cordaan Jeugd voor te bereiden en uit te voeren.

Ton: "De samenwerking met Nedpho, het Concertgebouw en Cordaan Jeugd was gestoeld op wederzijdse belangstelling. Dit was een goede uitgangspositie. De "opdracht" was het bijwonen van een klassiek concert in het Concertgebouw en het participeren van de kinderen/jongeren van de KDC's.

Er moet wél een vertaalslag worden gemaakt wat betreft de doelgroep waar het om ging." Hoe bereik je die participatie? De inbreng van Ingeborg en Ton van Cordaan Jeugd speelden daarin een belangrijke rol. Zij kwamen met concrete ideeën op basis van jun creatieve en orthopedagogische ervaringen met de doelgroep. Ieder lid van de werkgroep had een duidelijke inbreng en zo vielen de puzzel stukjes op hun plaats. De samenwerking was prettig en zeer vruchtbaar. Ingeborg heeft de pop "Bolletje" speciaal voor het project ontworpen. Het Klinkerlied, al eerder geschreven door Ton en bekend op de KDC's, had een prominente plaats in de uitvoering in het Concertgebouw. Ingeborg: "Eén en ander was mogelijk door de flexibiliteit en professionaliteit van Jacco en Eveline (muziektherapeut en choreografe). Tevens participeerden zij volop mee in de voorbereiding en uitvoering van het project op de KDC's, wat het wederzijdse begrip en inzicht in de werelden van elkaar behoorlijk vergrootte. Deze samenwerking moet zeker worden voortgezet."

Gezien het succes van het muziekproject in 2007, de herkenbaarheid middels de pop Bolletje, het introductieliedje en de bewegingselementen die zo goed werkten voor onze kinderen kreeg het programma met het concertgebouw en het NedPho een vervolg. Gekozen werd voor muziek van Vivaldi en Tsjaikovski.

Deze keer kreeg Bolletje er een vriendinnetje bij: Bollientje. Alle KDC's kregen een kasteeltoren om op te tuigen en aan te bieden tijdens het concert.

Ton van der Minnen maakte een bewegingsliedje, Eveline Torres de choreografie en Ingeborg de pop Bollientje en de decors. Ter ondersteuning van de voorbereidende lessen werd er weer een DVD opgenomen.