een muzikale belevingsvoorstelling in wording
Weer of geen weer speelt met de seizoenen. Het decor, waar de toeschouwers deel van uitmaken, veranderd tijdens de voorstelling in de kleuren van het seizoen. Met projecties en handpoppen wordt een sfeervol verhaal verteld met een beer in de hoofdrol.
Achtergrondinformatie: Ingeborgpop maakt belevingen en verhalen waarin kinderen met een beperking zich thuis voelen en uitgedaagd worden tot interactie. Door de lage drempel en de rustige omgeving worden op zintuiglijk niveau spel en muziek aangereikt. Rust en ontspanning is een voorwaarde. De voorstelling doet een beroep op de zintuigen. Harde en zachte prikkels; spanning en actie worden afgewisseld met ontspanning en rust.
De tekst en liedjes worden ondersteund door gebaren en kinderen worden uitgenodigd deze gebaren te imiteren, terug te gebaren of verbaal te reageren om zo de betrokkenheid te vergroten. De kinderen worden uitgenodigd om mee te bewegen en een actieve rol in te nemen in de beleving. Het maken van contact is een belangrijk spelelement.
De herkenbare en fantasierijke beelden nodigen het publiek uit tot afwisselend ontspanning en actieve deelname. We passen het aantal en het niveau van de voorstellingen aan op de specifieke behoeften van de kinderen. We kijken naar welke kinderen qua behoeften en gedrag het beste bij elkaar passen. We proberen de kinderen van het kdc met reguliere schoolklassen te combineren. Daar waar over kinderen gesproken word bedoelen we de ontwikkelingsleeftijd. Het betreft hier ook volwassenen.
Vormgeving een grote knuffeldeken
Begeleider
Het decor wordt gemaakt van allerlei verschillende soorten stoffen en structuren, die per kleur van het seizoen tevoorschijn komen. Het wordt een groot doek dat zodanig in elkaar zit dat ik, door ergens aan te trekken of iets uit te vouwen een andere kleur en sfeer krijg en zo een steeds wisselende theaterbeeld.
De stoffen zijn van gevarieerde structuur en leveren, bij aanraking, een wisselende gevoels ervaring op. Met stoffen beweeg ik rondom en over de kinderen en zijn deel van het verhaal. Denk bijvoorbeeld aan een blauwe doorschijnende lap. Als de kinderen eronder zitten lijkt het alsof ze onder water zitten, voor hun neus kan ik het bewegen als de golven van een beekje.
Daarnaast gebruik ik esotherische olieen; denk aan een grasgeur bij een groene lap. Ik gebruik de stoffen ook om bijvoorbeeld een grote paardenbloem te maken; waarmee de poppen weer kunnen spelen. De plekken waar de kinderen op zitten/ liggen maken onderdeel uit van het decor. Het achterdoek bestaat uit een projectiescherm waar een boom in alle jaargetijden op geprojecteerd wordt, in de kleuren die verband houden met de sfeer van het stoffen decor. Het decorontwerp en idee is van Kathelijne Monnens.
De poppen
De hoofdpersoon wordt een beer met een grote aaibaarheidsfactor. die samen met de kinderen goed kan bewegen. Per seizoen komen er dieren bij; denk aan vogels, vlinders, bijen, spinnen, een kleine muis en een pinguin.
De muziek
Een terugkerend spelelement in mijn muziekbelevingen is het beleven van de zeizoenen. Naast liedjes die ik hierbij gebruik met bijbehorende instrumenten, gebruik ik ook snoezelelmenten zoals, regen (plantenspuit, rainstick), wind (ventilator), donder (rommelplaat).
Er komen bewegingsliedjes waarin de kinderen worden uitgenodigd worden om mee te doen. Op het podium staat een grote houten trommel rommel, die zowel door de beer als de kinderen bespeeld wordt. Ingeborg speelt mondharmonica en begeleidt zo de acties van de poppen.
Remko Edelaar, fagotspeler bij het Nederlands Phylharmonisch Orkest, is uitgenodigd om een muzikale bijdrage te leveren. Remko luistert Ingeborg's kleine belevingen voor de kinderen van de Schuit soms op. De kinderen weten de lage tonen van de fagot te waarderen en reageren er goed op.
Fred Jenner, de huiscomponist van het theater, verzorgt de bandopname en mixage's. We nemen de muziek op op band op en spelen er life doorheen. De fagot, de trommel en de mondharmonica worden in deze composities verwerkt.
Lesverwerkingsprogramma
Naast de voorstellingen willen we de groepsbegeleiding stimuleren en inspireren tot het geven van muziekactiviteiten. We bieden een cd aan met de muziek en de liedjes van de voorstelling die gebruikt kunnen worden op de groep. De cd's kunnen gebruikt worden als voorbereiding op de muziekbeleving, of achteraf tijdens de muziekactiviteiten op de groep. Desgewenst geeft Ingeborg een instructieles voor de begeleiding of een introductieles op de groepen ter voorbereiding In samenwerking met een logopediste wordt er een lesbrief gemaakt met de bijbehorende gebaren en picto's. als decor
Rex en Ingeborg
Ei, ei! is een bijzonder theaterproject speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking.
Poppen en decor
Het decor, een grote tent wekt het de suggestie dat we met zijn allen in de tent zitten. Het tentdoek aan de buitenkant wordt gebruikt als filmdoek, met dia's, natuurelementen, en schaduwspel wordt hier verbeeld. In de tent zelf speelt Ingeborg met Rex en het eendje, beiden handpoppen, en kan zij gemakkelijk contact leggen met het publiek. De objecten zijn primair van kleur.
Muziek
De muziek bestaat uit afwisselend accordeonmuziek en geluiden uit de natuur.
Het doel
De voorstelling is primair gemaakt voor kinderen met een laag ontwikkelingsniveau. We creƫren een intieme, snoezelachtige sfeer, waarin de kinderen tot rust kunnen komen. We wisselen deze ontspanning af met spanning en actie. Na de voorstelling kunnen de kinderen nog even nasnoezelen in de tent.
Reacties van deelnemers
In het voorjaar van 2004 hebben de kinderen van de KDC's van IJlanden Amsterdam uitgebreid kennisgemaakt met Rex en eendje uit de voorstelling "Ei, ei!". Ingeborgpop maakte een enqute en vroeg de begeleiders om op de voorstelling te reageren. Hier een greep uit de reacties De tent is uitnodigend zodat je letterlijk in het verhaal zit. De gebruikte woorden zijn herkenbaar evenals de gebaren voor de kinderen. De kinderen maken tijdens het verhaal gebaren naar Ingeborg terug of imiteren haar. De rekwisieten zijn uitvergroot en herkenbaar. In deze voorstelling wordt het handpoppenspel met schimmenspel, dia's en projecties afgewisseld. Dit maakt dat er voor elk wat wils is. Het ene kind reageert sterk op de scnes achter het scherm, anderen weer meer op wat er op het toneel in de tent gebeurt. De lichtjes en de muziek zij spannend. Door de afwisseling van spelelementen is de voorstelling erg gevarieerd en houdt het spel de aandacht vast.
Toen Ingeborg met het eendje in de dia ging zwemmen, stond een vrouw meteen op om mee te doen. Ze stond al achter de tent! Kinderen kruipen tijdens de storm bij elkaar voor bescherming, of gaan in de nacht ook languit op hun kussen om een tukje te doen. Ze worden spontaan wakker als de "zon" weer opkomt.
Ei Ei!
De kinderen bleven na de voorstelling met stralende ogen rustig zitten. Dat is een teken van ontspanning en een positief commentaar. Ook het personeel zat vaak na te genieten. De kinderen zwaaiden Ingeborg en Rex in de auto (in de dia) uit. We krijgen knuffels en er wordt naar ons gezwaaid. Een veel gehoorde reactie van het personeel is: "kan dit niet vaker?", "maak nog zo'n verhaal" en "zeker voor herhaling vatbaar" De voorstelling "Ei, ei!" wordt goed ontvangen. De voorstelling is erg knus, als publiek zit je echt in het spel; goede afwisseling van dia's, licht, spel. Verrassend mooi decor, veel humor. Goede afwisseling van beeld en tekst. Fijn dat de gebaren duidelijk worden gebruikt. Dit maakt het heel toegankelijk voor de kinderen. De gebruikte spelelementen zijn: "Prachtig! De dia's waren heel mooi. De kinderen vonden de overgang van projecties naar poppenspel leuk. Indrukwekkend, kleurrijk, duidelijk." Hoe hebben de kinderen de voorstelling ervaren? "Ze zaten met open mond te kijken, sommige kinderen deden actief mee (verbaal) of imiteerden of praatten door middel van gebaren terug. Opvallend was dat de kinderen na de voorstelling zo ontspannen waren. Het was voor de kinderen fijn dat deze voorstelling in hun eigen veilige omgeving werd gegeven."
Theatertent
Voor deze voorstelling is een verduisterde ruimte noodzakelijk. We hebben een grote theatertent die zowel binnen als buiten kan worden opgesteld. Nu zijn we in staat om altijd zowel binnen als buiten te spelen.